Їжа для мозку. Наука розумного харчування
Паперова книга | Код товару 915202
Yakaboo 4.8/5
Автор
Ліза Москоні
Видавництво
Наш Формат
Мова
Українська
Рік видання
2019
Перекладач
Валерія Глінка
Кількість сторінок
336
Ілюстрації
Немає ілюстрацій
Формат
140x210 мм

Усе про книжку Їжа для мозку. Наука розумного харчування

Дослідження та поради, яким має бути наш раціон, щоб мозок залишався здоровим.

Тематика

Популярна наука, харчування, здоровий спосіб життя.

Про книжку

Наш мозок - особливий орган. Його робота безпосередньо залежить від їжі, яку ми споживаємо. Однак поради, які ми щодня бачимо в інтернеті, часто суперечливі й непослідовні. Одного дня ми читаємо, що треба за будь-яку ціну уникати холестерину, а наступного - що він навпаки підтримує здоров'я мозку. Проблема таких сенсаційних заяв у тому, що лише мізерну їх частку було ретельно перевірено. То якою має бути їжа для мозку? Чи здатна лише сама оливкова олія врятувати від «Альцгеймера»? Яка глюкоза потрібна нашому мозкові? І як зробити свій корисний раціон не лише поживним, а й смачним?

Для кого книжка

Для всіх, хто цікавиться здоровим способом життя, хоче покращити свій режим харчування, дізнатися більше про роботу мозку.

Чому ця книжка

У цій книжці нейродослідниця Ліса Москоні аналізує, що наука каже про харчування для здоров'я мозку, як раціон впливає на роботу цього органу й чому дієта для мозку може відрізнятися від тієї, що потрібна решті тіла.

Про автора

Ліса Москоні - професорка неврології, заступниця директора Клініки попередження хвороби Альцгеймера в Медичному інституті Вейла при Корнелльському університеті. Викладачка факультету психіатрії Нью-Йоркської Школи медицини та факультету досліджень їжі й харчування Інституту Стейнгардт Нью-Йоркського університету.

Книжки на схожу тематику

«Народжені бігати. Рух до безмежних можливостей», Крістофер Макдуґал, «Наш формат», 2018 рік
«Чудовий ранок. Як не проспати життя», Гел Елрод, «Наш формат», 2017

Відгуки

«Ліса Москоні показує зв'язок між дієтою і функціонуванням нашого мозку та дає поради, щоб забезпечити потрібне для нього харчування».
Forbes

«Авторка дає багато простих рекомендацій і варіантів того, як заряджати мозок. Це корисна книжка для всіх, хто хоче взяти під контроль своє когнітивне здоров'я».
Келлі Макґоніґал, авторка книжки «Сила волі. Шлях до влади над собою»

Цитати

Про незамінність клітин мозку
Турбота про наш мозок - це процес, що триває все життя, переважно через саму природу клітин головного мозку. Справді, клітини мозку або нейрони буквально є незамінними. У цьому полягає головна відмінність між мозком й іншими органами нашого тіла. У решті тіла клітини постійно змінюються (подумайте про те, як швидко ростуть нігті й волосся). Та мозку не вистачає потужності постійно генерувати нові нейрони.

Про силу вибору
Правду кажучи, у наших руках зосереджено більше влади, ніж ми вважаємо. Силу особистого вибору часто недооцінюють через зручну тенденцію західного світу боротися із симптомами за допомогою ліків або хірургічного втручання. Проте спершу варто було б зважити на менш ризиковані й часто більш ефективні заходи, наприклад, краще харчуватись.

Читати повний опис
Згорнути
Характеристики
Автор
Ліза Москоні
Видавництво
Наш Формат
Мова
Українська
Рік видання
2019
Перекладач
Валерія Глінка
Кількість сторінок
336
Ілюстрації
Немає ілюстрацій
Формат
140x210 мм
Рецензії
  •  
    Про хорошу їжу для мозку 100% користувачів вважають цей відгук корисним
    Ми не раз чули -ми те, що ми їмо. Але мало хто задумується, що саме їжа визначає те, як функціонує наш організм. Кожен орган потребує особливої уваги, певного комплексу мікроелементів та вітамінів, що забезпечать найкраще його функціонування. Ця книга для людей, що дбають про свій організм, які прагнуть покращити свій режим харчування.
    Книга розказує тане тільки про харчування. В ній доступно описуються робота мозку, як функціонує це основним орган нашого організму, які елементи і вітаміни забезпечують найкращу його роботу.
    Мозок - це не один з безлічі органів, це «примхливий» організм, який вимагає від нас особливо ставлення.
    Авторка дає прості доступні рекомендації як «заряджати» мозок корисними речовинами, що захищають його від старіння, зберігають розумові сили. Вона розглядає їжу як інформацію, яка поступаючи до мозку, змінює його в залежності від того, що ми споживаємо. Корисні жири, а не надмірна вага, білки, які живлять мозок, вуглеводи і навіть цукор, який міститься в фруктах та овалах, а не солодощі... наш мозок реагує на якісні, а не кількісні характеристики. Проте про все в книзі, де сторінка за сторінкою мінятиметься не тільки ваше мислення, але й спосіб життя, підхід до здорового харчування. А головне змінимо наше бачення і переключимось з пошуку ліків, що зменшують лише прояви хвороб мозку на їжу, яка не дозволить йому захворіти.
  •  
    "Гени заряджають пістолет, але стиль життя спускає гачок" 100% користувачів вважають цей відгук корисним
    Раніше вважалося, що ризик розвитку когнітивних розладів залежить здебільшого від генів. Проте результати останніх досліджень свідчать, що насправді це не зовсім так. Наприклад, хвороба Альцгеймера часто є наслідком неправильного харчування та ведення малорухливого способу життя. Як продукти потрібно їсти, щоб уникнути когнітивних розладів та покращити розумові здібності, розповідає Ліса Москоні в книзі "Їжа для мозку. Наука розумного харчування".
    Ліса Москоні - американська нейродослідниця італійського походження, яка більшу частину свого життя присвятила вивченню залежності функціонування мозку від раціону. Виявляється, що їжа, яку ми споживаємо, безпосередньо впливає на діяльність мозку. Одні продукти здатні покращити стан цього особливого органу, тоді як інші гальмують його роботу. Так, цілком передбачувано до списку забороненої їжі потрапляє їжа, що містить мало харчових волокон і швидко перетворюється на цукор. Зокрема, йдеться про промислову випічку, вироби з білого борошна, цукерки (лікарі прирівнюють шкоду однієї цукерки вітчизняного виробництва для організму до викуреної сигарети), солодкі газовані напої, підсолоджені фруктові соки та інші перероблені продукти.
    Авторка із сумом констатує, що сучасна західна дієта являє собою катастрофічне поєднання перероблених зернових, молочних і м'ясних продуктів, позбавлених енергетичної цінності. На жаль, раціон більшості українців цілком вписується у вищезазначену схему. Натомість свіжі, органічні фрукти та овочі, а також дика риба, займають у ньому непропорційно малу частку.
Купити - Їжа для мозку. Наука розумного харчування
Їжа для мозку. Наука розумного харчування
195 грн
Відправлення
сьогодні з 17:00
 

Рецензії Їжа для мозку. Наука розумного харчування

4.8/5
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1
  •  
    Про хорошу їжу для мозку 100% користувачів вважають цей відгук корисним
    Ми не раз чули -ми те, що ми їмо. Але мало хто задумується, що саме їжа визначає те, як функціонує наш організм. Кожен орган потребує особливої уваги, певного комплексу мікроелементів та вітамінів, що забезпечать найкраще його функціонування. Ця книга для людей, що дбають про свій організм, які прагнуть покращити свій режим харчування.
    Книга розказує тане тільки про харчування. В ній доступно описуються робота мозку, як функціонує це основним орган нашого організму, які елементи і вітаміни забезпечують найкращу його роботу.
    Мозок - це не один з безлічі органів, це «примхливий» організм, який вимагає від нас особливо ставлення.
    Авторка дає прості доступні рекомендації як «заряджати» мозок корисними речовинами, що захищають його від старіння, зберігають розумові сили. Вона розглядає їжу як інформацію, яка поступаючи до мозку, змінює його в залежності від того, що ми споживаємо. Корисні жири, а не надмірна вага, білки, які живлять мозок, вуглеводи і навіть цукор, який міститься в фруктах та овалах, а не солодощі... наш мозок реагує на якісні, а не кількісні характеристики. Проте про все в книзі, де сторінка за сторінкою мінятиметься не тільки ваше мислення, але й спосіб життя, підхід до здорового харчування. А головне змінимо наше бачення і переключимось з пошуку ліків, що зменшують лише прояви хвороб мозку на їжу, яка не дозволить йому захворіти.
  •  
    "Гени заряджають пістолет, але стиль життя спускає гачок" 100% користувачів вважають цей відгук корисним
    Раніше вважалося, що ризик розвитку когнітивних розладів залежить здебільшого від генів. Проте результати останніх досліджень свідчать, що насправді це не зовсім так. Наприклад, хвороба Альцгеймера часто є наслідком неправильного харчування та ведення малорухливого способу життя. Як продукти потрібно їсти, щоб уникнути когнітивних розладів та покращити розумові здібності, розповідає Ліса Москоні в книзі "Їжа для мозку. Наука розумного харчування".
    Ліса Москоні - американська нейродослідниця італійського походження, яка більшу частину свого життя присвятила вивченню залежності функціонування мозку від раціону. Виявляється, що їжа, яку ми споживаємо, безпосередньо впливає на діяльність мозку. Одні продукти здатні покращити стан цього особливого органу, тоді як інші гальмують його роботу. Так, цілком передбачувано до списку забороненої їжі потрапляє їжа, що містить мало харчових волокон і швидко перетворюється на цукор. Зокрема, йдеться про промислову випічку, вироби з білого борошна, цукерки (лікарі прирівнюють шкоду однієї цукерки вітчизняного виробництва для організму до викуреної сигарети), солодкі газовані напої, підсолоджені фруктові соки та інші перероблені продукти.
    Авторка із сумом констатує, що сучасна західна дієта являє собою катастрофічне поєднання перероблених зернових, молочних і м'ясних продуктів, позбавлених енергетичної цінності. На жаль, раціон більшості українців цілком вписується у вищезазначену схему. Натомість свіжі, органічні фрукти та овочі, а також дика риба, займають у ньому непропорційно малу частку.
  •  
    Настольная книга для каждого человека, заботящегося о здоровом питании 100% користувачів вважають цей відгук корисним
    Книга действительно очень интересная и познавательная. Основываясь на исследовательских данных, в книге предоставляются четкие и разумные рекомендации, как для тех, кто уже придерживается здорового образа жизни, так и для тех, кто находится в самом начале такого правильного и важного пути.
    Перечитав за последние несколько лет уже достаточное количество книг по диетическому питанию, интуитивно пришла к Средиземноморской диете, потому была приятно удивлена, что в книге автор подчеркивает, что данная диета является диетой долгожителей, а также рекомендована для следования не разово, а скорее пожизненно.
    Рекомендует автор также базовый набор продуктов, который будет полезен не только для поддержания желудка в порядке, но и мозга, поскольку ось ''Кишечник-Мозг'' неразрывно взаимосвязана процессами.
    Возможно, некоторые блюда и продукты покажутся редкими или даже диковинными, но на самом деле на рынке Украины они уже есть, вопрос скорее в стоимости.
    В целом, книга очень достойная, для себя отметила ее ценность и с удовольствием рекомендую друзьям и близким.
  •  
    Розумний підхід до їжі)
    Скільки літератури перечитано уже про харчування для здорового та стрункого тіла! Незліченні дієти, голодування та жорсткі фізичні навантаження. Кожен обирає стиль собі до душі. Проте ця книга про глибше занурення до потреб свого організму. І аж ніяк не про один лише мозок та про те, що і коли треба їсти, щоб він був здоровим і задоволеним)
    Авторка з розумом підійшла до такої проблеми, як нездорове харчування. Через призму власного досвіду вона доносить до читача на живих прикладах схему правильного споживання тих чи інших продуктів. І хоча книга в першу чергу присвячена профілактиці хвороби Альцгеймера (правда, не лише її), та все ж лише одним напрямком книга не обмежується.
    Книга не про обмеження в кількості їжі, а про необхідність слідкувати за її якістю. І про те, що не обов'язково витрачати шалені гроші на якісь екзотичні фрукти чи овочі, а достатньо слідкувати за тими, які є у нас на столі.
    Книга надзвичайно корисна та мотивуюча, повірте. Не хочу розписувати всіх канонів здорового харчування, проте скажу одне - горіхи тепер незамінні у моєму харчуванні...
    Цікавий факт для мене - читаючи книгу, я увесь час хотіла їсти. Якась магія присутня все ж у книзі. Навіть гарбузовий суп звучав для мене, як найвища гастрономічна насолода)
  •  
    Непогані рекомендації, але не еталон
    Почну з того, що Ліса Москоні працює в інституті медицини Нью-Йоркського університету та вивчає хворобу Альцгеймера (один з варіантів старечого слабоумства). Раніше вважалось, що розвиток цієї хвороби залежить від генетики та інших не надто приємних предумов. Але останніми роками вчені доводять, що на те, чи будеш ти при своєму розумі в старості, впливає наш спосіб життя, і харчування зокрема.

    З одного боку авторка ніби і не говорить нічого принципово нового: більше овочів і риби, менше м'яса і солодощів. Але через те, що за спиною весь час маячить Альцгеймер, як тінь батька Гамлета, аргументи звучать переконливіше. До того ж часто наводяться результати тестів та досліджень. Проводяться паралелі між надходженням тих чи інших речовин в організм і роботою мозку. І все це легкою, доступною, трохи іронічною мовою. Більше того, в книзі є тест на те наскільки фіговий у вас раціон і ціла купа смачних рецептиків (хоча там є певна ремарка).

    Не скажу, що після цієї книги я одразу перейду на здорове харчування, але перегляну свій раціон точно: щось додам, щось викину. Бо, як не парадоксально, але в наш час здорове харчування - дороге задоволення. Плюс, у мене є свої маленькі некорисні слабкості.

    Загалом у моєму раціоні з'явиться ще більше риби та морепродуктів, ікра, мигдаль, льняна олія, більше бобових, авокадо, шпинат. Список можна продовжувати.

    Про мінуси книжки. Якби прибрати періодичні повтори одних і тих самих думок, то книжка стала б суттєво тоншою, але це властиво нонфікшину. Не думаю, що все написане в книзі можна брати на віру, як от про користь голодування або про шкідливість сирів та молокопродуктів (авторка реабілітує лише йогурт). І взагалі чим далі по книжці тим, більше вона нагадує переказ особистої дієти авторки без жодних відступів убік.

    Книжка не надто адаптована під українські реалії. Думаю, мені важкувато буде щотижня купувати ягоди годжі, бразильські горіхи і лосось (неодмінно дикий, а не вирощений на рибному господарстві) хай би які корисні вони не були (особливо добре неадаптованість видно по рецептам в кінці книги).
    Ну, не знаю чи останнє можна занести до мінусів, але авторка м'яко пропагує вегетаріанство, хоча й періодично відхрещується, що “нє-нє хочете їсти мясо, їжте, але…” Особисто я поки не готова відмовитись від м'яса.

    Але книжка однозначно варта уваги. Точно залишиться на моїх книжкових полицях і буду періодично в неї зазирати.
  •  
    Книга, которая нужна каждому!
    Полезная книга, основанная на последних и наиболее достоверных данных о здоровье мозга и исследованиях болезни Альцгеймера. Лиза Москони, доктор наук, объединяет свои знания и обучение в области неврологии / неврологии и интегративного питания и целостного здоровья, чтобы вести читателей через науку о здоровье мозга, объясняя, как кормить свой мозг самыми лучшими продуктами, чтобы держать свой ум острым и значительным снизить риск развития таких заболеваний, как болезнь Альцгеймера.

    Эта книга полна полезной информации, углубляясь в более новую область эпигенетики, чтобы раскрыть влияние питания и факторов окружающей среды на генетическую историю нашей семьи, и доказывает, что наше генетическое выражение (особенно когда речь идет о восприимчивости к определенным заболеваниям) не обязательно «в камне», но может меняться в зависимости от выбора образа жизни, который мы делаем ежедневно. В книге вы узнаете, какие продукты являются лучшими продуктами для защиты и питания вашего мозга, которых вам следует избегать любой ценой, а также жизненно важную роль других факторов, таких как потребление воды, физические упражнения, умственная стимуляция и социальное взаимодействие.

    Книга включает в себя удивительно глубокий тест, который поможет читателям узнать, где они в настоящее время стоят на пути к здоровью мозга, рассказав, что они сделали правильно и что еще можно сделать, чтобы улучшить свое питание и образ жизни. Автор также включил некоторые из лучших рецептов для включения здоровых для мозга продуктов в рацион.
  •  
    Дійсно толкова книга
    Зазвичай у книгах подібного жанру можна зустріти багато "води". В цій книзі Ліса Москоні теж вона є, але не в великій кількості. І це неймовірно тішить, бо на сторінках книги зібрано максимум корисної інформації.
    Читати книгу було трішки важкувато, адже вона написана науковою мовою, а для мене, мами в декреті, такі "розумні" слова давалися не так то легко.
    Але попри це книга виявилася для мене дуже цікавою та повчальною. Я вже давно сама роблю йогурти. Не купую йогурти з фруктовими наповнювачами та й наповнювачами взагалі. Просто купую молоко, суху закваску та використовуючи мультиварку ставлю домашній йогурт на ніч. Замість штучного наповнювача додаю банани, яблука, тощо. І моєму здивуванню не було меж, коли я прочитала у книзі "Їжа для мозку. Наука розумного харчування", що споживати йогурти з наповнювачами шкідливо для нашого мозку! Такі продукти пригнічують когнітивні властивості мозку!
    Загалом книга дуже потрібна і я раджу її прочитати усім. Адже турбота про наше здоров"я - то дуже важливо!
  •  
    Еда для мозга
    Все мы с вами знаем и понимаем тот факт, что та еда которой мы насыщаем свой организм очень важна для нас. Важно как количество так и качество. Автор данной книги подошла к этому вопросу с близкой к себе точки зрения. Лиса Москони является профессором неврологии и работает в очень известных университетах изучая вопросы лечения и главное профилактики такого заболевания как Альцгеймер. Это такое сложное заболевание при котором человек теряет память и однажды, когда проходила свое обучение в медицинском колледже много лет назад, один мой преподаватель привела такое пример сказав: "Люди с Альцгеймером когда хотят есть приходят на кухню забывают, что им нужно делать. Когда они голодны, они забывают, что такое есть". Данная книга ценна тем, что автор провела огромное количество исследований по изучению вопросов питания, узнавая какие же продукты действительно важны для питания мозга. Лиса прописала в этой книге "Еда для мозга. Наука умного питания" те варианты меню, которые важны для здоровья нашего главного мозга. Рекомендую. Спасибо.
  •  
    Поверьте скептику - самая адекватная книга о здоровом питании
    Покупала эту книгу чуть больше года назад и на русском языке (на тот момент на украинском ее еще не издавали).
    Я скептик, поэтому перед покупкой сравнивала, изучала и копалась во многих вариантах книг подобной тематики. И, на мой взгляд, это большая проблема, когда пишут книги и раздают псевдо-полезные советы авторы, которые не являются профессионалами в области, о которой пишут, когда авторы занесены в официальный черный список американского « Quackwatch», как пропагандисты спорных теорий...
    Лайза Москони, как автор, успешно прошла все мои фильтры! Она PhD в области о которой пишет, она изучает конкретно эту тему всю свою профессиональную жизнь и имеет множество заслуг в этой стези. Кроме этого, в книге огромное количество ссылок на источники официальных исследований, которые подкрепляют ее слова.
    Огромный бонус этой книги - возможность использовать полученные знания на практике - в конце, автор, делится рецептами, которые, соответствуют тем правилам питания, о которых она пишет. Рецепты мной опробованы и все очень удачные, несмотря на порой необычный состав! Больше половины из них - уже в привычном базовом меню моей семьи. Книгу однозначно рекомендую всем! Тем боле, прекрасно, что она уже доступна помимо русского, еще и на украинском языке!
  •  
    Хорошее пособие для новичков
    ПОЧЕМУ КУПИЛ
    Книга попала в руки не случайно - нужно было пособие по здоровой пище. В принципе, книга от практикующего ученого показалась хорошим выбором.
    ЧТО ВНУТРИ
    Лиза Москони нейробиолог, который занимается проблемами мозга, в особенности болезнью Альцгеймера. Ее постулат заключается в том, что с ростом уровня жизни человек стал жить дольше, но не обязательно здоровее. Деменцию мозга можно замедлить с помощью правильного питания. Москони, коренная итальянка привыкшая к Средиземноморской диете, почувствовала контраст, переехав в Нью-Йорк. Мы, как и американцы, страдаем от переизбытка промышленно обработанных продуктов. Главный посыл этой книги - как питаться более правильными и натуральными продуктами. Автор приводит варианты своих диет.
    РЕЗЮМЕ
    Первое что стоит отметить - это отличная книга для начинающих. Она дает общую концепцию здорового питания, понимание вредности определенных продуктов. Продвинутые в этом вопросе люди могут оспорить часть утверждений Лизы Москони. Книга 2018 года, некоторую информацию уже опровергли. Еще один нюанс, многие продукты, которые предлагает Лиза, малодоступны для нашего региона.
  •  
    Не тільки про мозок
    Коли займаєшся інтелектуальною роботою, важливо бути зібраним і свіжомислячим, для цього потрібно піклуватись про "найсексуальніший орган" - мозок. Але ця книга попри назву торкається здоров"я не тільки мозку а й всього організму і це дуже круто.
    Авторка - італійка і її дослідження зосереджена навколо середземноморської дієти, яка впливає на перебіг та виникнення хвороби Альцгеймера, бо проблема цієї хвороби була в її сім"ї.
    Середземноморська дієта багата на корисні жири, правильне співвідношення вуглеводів і розумного підходу до прийому їжі, між іншим італійці відрізняються тривалістю життя та високими показниками здоров"я мозку.
    Висновки щодо правильності раціону взяті із досліджень тих чи інших продуктів та їх впливу на організм і роботу мозку. Наш мозок потребує якісних жирів, вуглеводів та білків ідея в тому щоб це отримувати їх із дійсно корисних продуктів і як виявляється, це не так вже й складно.
    В книзі є також конкретні поради та рецепти, тестування для оцінки стану організму та визначення потреб. Книга поділена на розділи, читати її комфортно, не велика кількість наукової лексики та достатньо просто пояснені фізіологічні механізми.
    Здоров"я мозку - залежить від всього організму, правильне харчування впливає на кров"яні тільця, рівень холестерину, гормональні реакції, оновлення мозку та його "молодість", звичайно все в наших руках, після прочитання книги почала вживати більше риби та включила корисні олії в свій раціон, книга переконує)))
 
Характеристики Їжа для мозку. Наука розумного харчування
Автор
Ліза Москоні
Видавництво
Наш Формат
Мова
Українська
Рік видання
2019
Перекладач
Валерія Глінка
Кількість сторінок
336
Ілюстрації
Немає ілюстрацій
Формат
140x210 мм
Палітурка
Тверда
Папір
Офсетний
ISBN
978-617-7682-24-9, 978-0-399-57399-6
Тип
Паперова