Бібліотека спротиву, бібліотека надії
2015
Марта Боянивская
496 с. (ілюстрації)
175х250 мм

Усе про книжку Відвага і страх

Життя в окупованому Львові описано з перспективи особистої історії. Головну увагу зосереджено на поведінці людей, що постали перед загрозою смерті. Однак незвичність оповіді, що спирається на щоденники, спогади, листи і навіть протоколи допитів, полягає не тільки в цьому. Йдеться про долю людей і водночас долю польської, української та єврейської інтеліґенції, про складні стосунки між ними, про різні вияви солідарності та ворожості, в основі яких лежали відвага і страх. Читачеві запропоновано замислитися над тим, наскільки сучасні уявлення про Другу світову війну сформувалися під тиском національних наративів, що не залишали місця не тільки для інших наративів, а й для індивідуальних свідчень, якщо ті не вписувалися в панівний дискурс. Матриці національної історії стали тісними рамцями для історичних досліджень того періоду. Тож варто спробувати вийти поза ті межі.

Для культурологів, істориків, студентів гуманітарних спеціальностей та всіх читачів, зацікавлених проблематикою Другої світової війни.

Оля Гнатюк
Дух і Літера
Серія книг
Бібліотека спротиву, бібліотека надії
2015
Марта Боянивская
496 с. (ілюстрації)
175х250 мм
  •
    Вартісна книга 100% користувачів вважають цей відгук корисним
    Якщо ви цікавитесь періодом Другої світової війни на теренах України, книга польської письменниці та дослідниці українського походження Олі Гнатюк під вичерпною назвою «Відвага і страх». Саме ці дві емоції відчували львів’яни, чиє місто опинилось спочатку під владою Радянського Союзу, а згодом нацистської Німеччини. Тут варто зробити невеличку паузу, аби сказати, що тогочасний Львів населяли не лише українці, а й поляки та євреї. Тобто групи, інтереси який часто не співпадали, а іноді й були практично протилежними (особливо українців та поляків). Як на мене, саме отаке подвійне українсько-польське походження дає Олі Гнатюк повне право встановлювати історичну справедливість (хоча основне завдання книги «Відвага і страху» цьому і не полягає) і розставляти крапки над «і». так, скажімо, авторка не боїться визнати, що часто львів’яни потерпали і від українського, і від польського підпілля, які, звісно ж, були ідеологічними ворогами. Ні, дослідниця нікого не звинувачує, вона лише розповідає історії. Історії, які варті того, аби бути прочитаними, тому рекомендую.
  •
    Львів в часи війни 100% користувачів вважають цей відгук корисним
    Чомусь завжди навесні мене тягне читати літературу, так чи інакше дотичну до двох світових воєн. Мені подобається занурюватись і в художні книги, і в нонфікшн. Цієї весни нарешті дійшла черга до чудової книги полячки українського походження Олі Гнатюк під назвою «Відвага і страх», яка вже кілька років чекала на свою чергу на моїх книжкових поличках. Купуючи її, я чомусь була впевнена, що це художня книга, але під час читання я раділа, що це документальний твір, і що за таку роботу взялась і написала саме Оля Гнатюк. «Відвага і страх» розповідає про воєнний та передвоєнний Львів та його мешканців, які всіма силами намагались вижити не тільки самі, а й допомагали іншим. Авторка розповідає і про історію своєї родини, яка змушена була покинути рідний Львів і переїхати до Польщі, яка з роками стала не менш рідною. Насамперед мені сподобався баланс, з яким Оля пише про деякі події, які українська сторона трактує по-своєму, а польська по-своєму. Якщо цікавитесь темою Другої світової, дуже рекомендую до прочитання «Відвагу і страх».
Купити - Відвага і страх
Відвага і страх
143 грн

Рецензії Відвага і страх

•
  •
  •
    Истории львовских интеллигентов в водовороте войны 100% користувачів вважають цей відгук корисним
    «Відвага і страх» - история Львова 1939-1945 годов (о грандиозных пертурбациях, репрессиях, геноциде и боевых действиях), а также его интеллигентов: преподавателей, актеров, писателей, художников. Важно, что автор пишет и о поляках, и о евреях, и об украинцах. Интересный момент: автор книги, Оля Гнатюк - академическая исследовательница, но свою работу она написала совсем не в классически-научном духе. Это скорее сборник эссе, близких к художественному стилю и переплетенных между собой, как элементы одной корневой системы.
    «Відвага і страх» - это огромная коллекция человеческих историй, эпизодов с биографий интересных людей, которым выпало жить в очень тяжелые времена. Нет смысла их перечислять, но среди них есть, например, украинский писатель и художник Святослав Гординский, польский писатель Тадеуш Бой-Желенский и еврейско-польский поэт, певец и композитор Эммануэль Шлехтер (известен своей «батярской» песней «Tylko we Lwowie»). Все они были ключевыми фигурами многонациональной культуры довоенного Львова. Эта многонациональность, как и сейчас, добавляет городу Льва колорита, она же была в те времена источником конфликтов. Описывая поведение своих героев в условиях этих конфликтов (а также во взаимоотношениях с советской и нацистской оккупационными властями), Оля Гнатюк не становится на сторону той или иной этнической или языковой группы, а стремится одинаково критически, с сочувствием относиться к каждой из них. И это определенно делает ей честь как автору.
    Для тех же, кто интересуется историей не только на уровне громких лозунгов, «Відвага і страх» будет интересна, прежде всего, не столь своей авторской позицией, как обилием фактического материала. В плане фактов Оля Гнатюк подошла к своим эссе как к настоящим научным текстам. Собрала немало свидетельств, материалов из архивов, исследовала множество переписок, мемуаров и тому подобное. Следовательно, оставила в тексте много ссылок, по которым каждый желающий может углубить свои знания по интересующим эпизодам книги. Еще больший интерес к чтению вызывает наличие семейных историй Гнатюк. Ведь часть ее жила именно в довоенном и военном Львове. И одна из фигуранток книги, художница Ярослава Музыка, нарисовала «Портрет дівчинки з песиком» как раз с мамы Оли Гнатюк. Собственно, он есть на обложке книги. Подобный автобиографический эффект добавляет книге не только трогательности, но и дополнительной информативности. Мне она очень понравилась. Надеюсь, и вам понравится также.
  •
    Воєнні часи 100% користувачів вважають цей відгук корисним
    Оля Гнатюк – це письменниця та дослідниця, яка має українське і польське походження. Я дуже люблю її роботи та стиль. Ця авторка вміє писати на теми українсько-польських відносин без перекосів в будь-який бік. Чергова її книга в моїй домашній бібліотечці – це ґрунтовна книга під назвою «Відвага і страх». Це дослідження пані Гнатюк на тему життя у Львові перед Другою Світовою війною та безпосередньо під час війни. Ця – книга не просто погляд збоку, а погляд зсередини, адже мама Олі Гнатюк бачила всі ті події своїми очима. До речі, на обкладинці книги розміщено портрет матері авторки книги в дитячому віці (саме тоді, коли розгортаються події цієї книги) авторства відомої української художниці Ярослави Музики. Постаті цієї талановитої та відважної жінки присвячено багато сторінок «Відваги і страху». У книзі є велика кількість ілюстрацій – фото тих часів з державних та приватних архівів. Однозначно, ця ґрунтовна робота варта прочитання. Тільки не намагайтесь прочитати книгу за кілька днів – інформація, подана у ній потребує дозування.

Характеристики Відвага і страх
Оля Гнатюк
Дух і Літера