248 с.
140х220 мм
Тверда, Суперобкладинка

Усе про книжку Мрець у бункері. Історія мого батька

От издателя:

Автобіографічний роман-дослідження письменника, перекладача, куратора програми Ляйпцизького книжкового ярмарку «Транзит» Мартіна Поллака «Мрець у бункері. Історія мого батька».

Книжка поповнила серію «Меридіан серця. Бібліотека німецькомовної літератури», в якій свого часу побачили світ твори Ольги Кобилянської, Пауля Целана, Інґеборґ Бахман, Зельми Меербаум-Айзінгер, Юри Зойфера та ін.

За словами перекладачки роману Нелі Ваховської, цей твір «зачіпає одну з найболючіших тем України після Майдану 2013-2014 рр. – небезпеку сковзання націоналізму вправо, до ультра-радикальних форм. Це болісне розслідування автором історії свого роду, пов'язаної з нацизмом, дозволяє читачеві вийти із традиційних шаблонів і побачити, як фашизм може поєднуватися із родинним теплом, людяністю, любов'ю, як парадоксально він функціонує і яку небезпеку становить для сучасності».

Як зазначає автор передмови Тімоті Снайдер, «це не книга спогадів, у якій автор переймається питанням, хто він такий. Це радше книга історії, у котрій автор запитує себе, як сталося так, що він зміг з’явитися на світ. Мартін Поллак – один із визначних австрійських письменників, один з головних діячів у ланцюгу, що сполучає Центральну та Східну Європу, – не пам’ятає свого батька. Здобутком цієї історії, яка є водночас історією сім’ї, і нації, і війни, є те, що читач ніколи не забуде його батька – мерця у бункері».

Мартін Поллак народився 1944 року у Бад Галлі, Верхня Австрія. Вивчав славістику та східноєвропейську історію. До 1998 року працював редактором у журналі «Шпіґель» («Spiegel»), нині вільний письменник та перекладач. З 2012 по 2014 рік – куратор програми Ляйпцизького книжкового ярмарку «Транзит», присвяченої літературі України, Білорусі та Польщі.

Мартін Поллак
Видавництво 21
2014
Неля Ваховська
248 с.
140х220 мм
Тверда, Суперобкладинка
  •
    Австрія у Другій світовій на прикладі конкретної сім'ї 100% користувачів вважають цей відгук корисним
    Формально книга Мартіна Поллака "Мрець у бункері. Історія мого батька" - це історичне дослідження ролі рідної для автора Австрії у Другій світовій війні та її участі у фашистських злочинах. Правда, в результаті проведеного дослідження Поллак, не очікувано для себе, вийшов і на факти участі членів власної сім'ї у таких злочинах. Тож цілком стандартний історичний опус переріс у автобіографічну роботу.

Справа в тому, що батько Мартіна Поллака під час Другої світової війни був діючим офіцером СС... Так, вивчаючи злочини, вчинені прихильниками Гітлера у Австрії, автор виявив там і сліди діяльності власного батька. І це кардинально змінило відношення Поллака до своєї дослідницької роботи. З одного боку він став дуже "зацікавленою особою" у створенні максимально позитивної картинки історичних подій Австрії того періоду. Чи зможе автор об'єктивно поставитися до історичного матеріалу ? З іншого боку, як виявилося, родичі Поллака дійсно взяли собі за озброєння гасла фашизму, але службовцями СС стали скоріше з метою отримання певних привілеїв економічної спрямованості, ніж для впровадження у буденне життя планів фашистської верхівки. На мою думку, автору значною мірою вдалося дистанціюватися від участі своєї сім'ї у війні та надати повноцінну оцінку діям профашистської Австрії у Другій світовій.

Книга "Мрець у бункері. Історія мого батька" виявилася досить цікавою, події Другої світової показані на фоні рідних для автора людей, міст та місцевостей, що робить саму історію такою "знайомою". Рекомендую.
Купити - Мрець у бункері. Історія мого батька
Мрець у бункері. Історія мого батька

Товар більше не виробляється