Мікроби гарні та не дуже. Здоров'я і виживання у світі бактерій
Паперова книга | Код товару 849483
Yakaboo 4.5/5
Автор
Джессіка Снайдер Сакс
Видавництво
Книжковий клуб "Клуб Сімейного Дозвілля"
Мова
Українська
Рік видання
2018
Рік першого видання
2007
Перекладач
Ярослав Лебеденко
Кількість сторінок
336
Ілюстрації
Чорно-білі

Усе про книжку Мікроби гарні та не дуже. Здоров'я і виживання у світі бактерій

Ми звикли, що з мікробами слід боротися. А якщо насправді вони - ваші захисники? Ця книжка переверне уявлення людства про мікроби й гігієну. Наводячи цікаві факти з наукових досліджень, Джессіка Снайдер Сакс розповідає, які мікроби є гарними, а які не дуже, звідки вони беруться і як потрапляють до нашого тіла; чи дійсно вони сприяють появі хвороб, або, навпаки, можуть їх подолати; як позбутися мікробів і чи варто взагалі це робити.

"Певно, не існує більш актуальної книжки, присвяченої цій темі".
The New York Times

Про автора

Джессіка Снайдер Сакс - спеціаліст з імунології, мікробіології та інфекційних захворювань, відома журналістка, редактор популярного щотижневика Popular Science, регулярно пише для таких авторитетних видань, як: Discover, National Wildlife та Health, співпрацює з відомими американськими і канадськими науково-популярними журналами.

Читати повний опис
Згорнути
Характеристики
Автор
Джессіка Снайдер Сакс
Видавництво
Книжковий клуб "Клуб Сімейного Дозвілля"
Мова
Українська
Рік видання
2018
Рік першого видання
2007
Перекладач
Ярослав Лебеденко
Кількість сторінок
336
Ілюстрації
Чорно-білі
Рецензії
  •  
    Нове бачення старої проблеми 100% користувачів вважають цей відгук корисним
    Про те, що мікроби гарні і не дуже, я навіть і не здогадувалася. Для мене сама думка про мікроби - це вже неприємно, тим більше, що вони ще й "гарними" можуть бути. Але те, що невідомо,- завжди вдвічі цікавіше, від загальновідомих фактів. Зміст праці доволі різко змінює світогляд пересічної людини, котра вірить у те, що бачить, а якщо людина чогось не бачить, отже цього не існує. Починаючи з власного тіла, закінчуючи довколишнім світом, - постійними мешканцями звичної нам планети виявляються мікроби... Доволі різко хочеться зреагувати на "населення" слини людини, але згодом усвідомлюєш людську природу і мимоволі миришся з новими знайомими. Цікаві історичні факти, несподівані наукові відкриття та взаємовплив мікробів та людей змушують стати вдячними авторці праці. Книга стане актуальним подарунком дорослим та підліткам, котрі часто нехтують правилами гігієни, або фанатично остерігаються будь-яких контактів зі світом мікробів. Доступна форма подачі інформації, приємна манера письма авторки зробила свою справу: поняття ідеї мікробіому відтепер стало ближчим для всіх бажаючих.
  •  
    Книга неймовірна! 100% користувачів вважають цей відгук корисним
    Перед читачами книга, яка показує відносини людей з мікробами, що мешкають як навколо, так і всередині нас. Всі ці процеси показані на різних стадіях: тут і перше знайомство і вивчення, і активна, завзята боротьба з ними, і нарешті примирення і використання в своїх цілях. У книзі багато розповідається про антибіотики, вплив їх на наш організм і вироблення стійкості до них мікроорганізмами, що викликають різні інфекції. Можна сказати, це центральна тема книги. Також розповідається про гіпотезу гігієни, про те, чим обернулися для нас поліпшення санітарних умов і недолік контакту з мікробами. Досить поверхнево автор знайомить нас з альтернативними методами боротьби з інфекціями, які поки не особливо відрізняються своєю ефективністю в порівнянні з антибіотиками, які з часом втрачають свою силу. Книга написана легкою та зрозумілою мовою, читається швидко, в ній безліч яскравих прикладів і мінімальна кількість непотрібної водички. Видання має якісне та цікаве оформлення, папір відносно цупкий. Книга гідна уваги, тому рекомендую всім читачам!
Купити - Мікроби гарні та не дуже. Здоров'я і виживання у світі бактерій
Мікроби гарні та не дуже. Здоров'я і виживання у світі бактерій
155 грн
Немає в наявності
 

Рецензії Мікроби гарні та не дуже. Здоров'я і виживання у світі бактерій

  •  
    Нове бачення старої проблеми 100% користувачів вважають цей відгук корисним
    Про те, що мікроби гарні і не дуже, я навіть і не здогадувалася. Для мене сама думка про мікроби - це вже неприємно, тим більше, що вони ще й "гарними" можуть бути. Але те, що невідомо,- завжди вдвічі цікавіше, від загальновідомих фактів. Зміст праці доволі різко змінює світогляд пересічної людини, котра вірить у те, що бачить, а якщо людина чогось не бачить, отже цього не існує. Починаючи з власного тіла, закінчуючи довколишнім світом, - постійними мешканцями звичної нам планети виявляються мікроби... Доволі різко хочеться зреагувати на "населення" слини людини, але згодом усвідомлюєш людську природу і мимоволі миришся з новими знайомими. Цікаві історичні факти, несподівані наукові відкриття та взаємовплив мікробів та людей змушують стати вдячними авторці праці. Книга стане актуальним подарунком дорослим та підліткам, котрі часто нехтують правилами гігієни, або фанатично остерігаються будь-яких контактів зі світом мікробів. Доступна форма подачі інформації, приємна манера письма авторки зробила свою справу: поняття ідеї мікробіому відтепер стало ближчим для всіх бажаючих.
  •  
    Книга неймовірна! 100% користувачів вважають цей відгук корисним
    Перед читачами книга, яка показує відносини людей з мікробами, що мешкають як навколо, так і всередині нас. Всі ці процеси показані на різних стадіях: тут і перше знайомство і вивчення, і активна, завзята боротьба з ними, і нарешті примирення і використання в своїх цілях. У книзі багато розповідається про антибіотики, вплив їх на наш організм і вироблення стійкості до них мікроорганізмами, що викликають різні інфекції. Можна сказати, це центральна тема книги. Також розповідається про гіпотезу гігієни, про те, чим обернулися для нас поліпшення санітарних умов і недолік контакту з мікробами. Досить поверхнево автор знайомить нас з альтернативними методами боротьби з інфекціями, які поки не особливо відрізняються своєю ефективністю в порівнянні з антибіотиками, які з часом втрачають свою силу. Книга написана легкою та зрозумілою мовою, читається швидко, в ній безліч яскравих прикладів і мінімальна кількість непотрібної водички. Видання має якісне та цікаве оформлення, папір відносно цупкий. Книга гідна уваги, тому рекомендую всім читачам!
  •  
    Мікроби - чи це научний термін?.. 100% користувачів вважають цей відгук корисним
    Мені, як науковцю, дуже сподобалась ця книга. Вона неймовірно просто і зрозуміло написана та відповідає на важливе питання сьогодення: Що взагалі таке мікроорганізми? Чи всі вони негативно впливають на людину і чи є вони паразитами у прямому і переносному сенсі? Чи існують мікроорганізми,що впливають на людей позитивно і живуть із нами у симбіозі? Відповіді на ці питання можна знайти у книзі Джесіка Снайдер Сакс "Мікроби гарні та не дуже. Здоров'я і виживання у світі бактерій".
    Чому взагалі авторка підняла це питання? Бо, хоча ми і живемо у "продвинутому" ХХІ столітті, мало хто знає і розуміє роль мікробів в екології людини. Приведу один приклад. Одного разу один з мій викладач сказав мені: "Що то ти читаєш?". Я відповів: "Книгу "Мікроби гарні та не дуже. Здоров'я і виживання у світі бактерій"". Вона відповіла мені: "Ну, ти дивний! Хто ж читає такі книжки? "Мікроби"... Це для дітей вони "мікроби". Батьки тобі не казали: "Піди руки помий, щоб всіх мікробів вбити". Правильно казати лише "мікроорганізми", бо "мікроби" - це не науковий термін...".
    Мені стало дуже цікаво, чи правда авторка помилилася, що назвала мікроорганізми "мікробами". Я спеціально прочитав про походження та застосування слова "мікроби", і опинилося, що авторка повністю права, що використала у своїй книзі цей дійсно науковий термін. Мікроб - це слово, що походить з грецької мови: "мікрос" - маленький, а "біос" - життя. Тобто - це "маленьке життя", або "маленька тварина", а мікроорганізм - це повний синонім мікроба, у сенсі того, що писала у своїй книзі Джесіка Сакс.
    Отже, можна зробити висновок, що навіть деякі досвідчені люди не знають значення мікробів у нашому житті і процесів нашої планети. Усім охочим бажаю прочитати цю книгу!
  •  
    Просто про мікроби 80% користувачів вважають цей відгук корисним
    У цій книзі авторка намагалася у простій зрозумілій формі донести до читачів-немедиків суть мікробів, їхнє значення (позитивне і негативне) в житті людини.
    Так, у книзі викладена історія досліджень мікробів, різних хвороб, що вони збуджують, та розробки ліків проти них. Серед основних ідей, що розкриваються і підтверджуються автором, можна назвати такі: у людині живе багато мікробів, як гарних, так і поганих, але у здорової людини вони знаходяться в балансі, а у хворої – кількість поганих мікробів через певні обставини починає збільшуватися, вони виділяють токсини, що погіршує стан хворої людини; чим більше людина вживає ліків (переважно антибіотиків) для придушення мікробів, тим більш нечутливими до антибіотиків із часом стають мікроби, і відповідно, для їх виведення потрібні або збільшені дози ліків або нові, більш сильні препарати; для здоров’я людини важливо не вбивати поганих мікробів (адже під час вживання антибіотиків вбиваються і гарні для людського організму мікроби), а створювати умови для поширення гарних мікробів та нерозповсюдження поганих (нехай вони будуть в організмі і мінімально допустимій кількості) – а для цього зараз є пробіотики і лактобактерії. Водночас, ще багато чого у справі мікробів залишається недослідженим.
    Можу сказати, що головні ідеї не є зовсім новими в медицині, і більшість з них обговорюються сучасною наукою, тому вони не стали відкриттям для мене. Хоча деякі суто наукові терміни і позначення штамів хвороб і мікробів залишилися для мене незрозумілими.
    Що мені сподобалося у книзі, так це смішна коротка історія медицини:
    - 2000 р. до н.е. – з’їж оцей корінець;
    - 1000 р. н.е. – ті корінці – дикунство. Прочитай оцю молитву;
    - 1850 р. – ті молитви – забобони. Випий оцю мікстуру;
    - 1920 р. – ті мікстури – шарлатанство. Проковтни оцю пігулку;
    - 1945 р. – ті пігулки неефективні. Прийми оцей пеніцилін.
    - 1955 р. – овва…мікроби стали стійкими. Прийми оцей тетрациклін;
    - 1957-2007 рр. – ще 42 «овва»… Візьми оцей потужніший антибіотик;
    - 20?? р. – мікроби перемогли! З’їж оцей корінець.
  •  
    Новое виденье 100% користувачів вважають цей відгук корисним
    Джессика Снайдер Сакс является одной из самых известных учёных в США и Канаде. Её научный и научно-популярные статьи в различных англоязычных журналах славятся своей актуальностью и популярность. Но о Джессике Снайдер Сакс в Украине узнали благодаря её книге «Мікроби гарні та не дуже. Здоров’я і виживання у світі бактерій», которая освещает важные темы, связанные с экологией и гигиеной человека, а именно о нашем взаимодействии с микробами, которые живут на нашем теле или внутри него. Книга «Мікроби гарні та не дуже. Здоров’я і виживання у світі бактерій» написана в увлекательной форме. Каждая глава раскрывает отдельную тему о различных видах бактерий, которые живут в нашем организме. В книги также кратко описана история изучения микробов. Например, раньше и даже некоторые люди сегодня считают, что мы должны уничтожить всех бактерий на и в нашем теле. Но в представленной книге показана важность правильного взаимодействия людей и микробов, которое может улучшить наше здоровье. Уверена, что Вы найдёте много интересных и новых фактов о хороших и не очень хороших микробов.
  •  
    О микробах, борьбе с ними и их "приручении" 0% користувачів вважають цей відгук корисним
    Мои познания в биологии всегда были на достаточно скромном уровне, а про микробиологию и говорить не приходиться. Взяв в руки книгу "Мікроби гарні та не дуже. Здоров'я і виживання у світі бактерій" я вначале испугалась украинского перевода, так как научно-популярную литературу я привыкла читать на русском, но, как оказалось, переживания были лишними. Так что первый плюс состоит в хорошем переводе (я встретила несколько опечаток, но они были не критичными). Следующее, что мне понравилось, это исторический экскурс в мир науки о микробах, а также фармакологических открытий для борьбы с микроорганизмами. Весьма спорными были главы о "новейших" открытиях лекарств, так как многие из описанных исследований были в практически начальной стадии с маленькими выборками и неоднозначными результатами. Из этого выплывает первый значительный минус книги - 2007 год издания. Так как открытия в микробиологии появляются очень часто, за 13 лет информация поданная в последних главах могла стать совершенно не актуальной или ошибочной. Следующим минусом является отсутствие библиографии, таким образом проверить поданную информацию при всем желании читатель не сможет. Также хотела бы обратить внимание на обилие терминологии, латинских названий и прочих вещей, которые очень трудно усваиваются обыденным читателем.
    В целом книга неплохая и стоит того, что бы с ней ознакомиться, но простым это знакомство вероятнее всего не будет.
  •  
    Гарна спроба написати книгу про мікроби для загального кола читачів, але невдала... 0% користувачів вважають цей відгук корисним
    Мабуть розпочну з того, що це моя перша книга на тему мікробіології за останні 20 років (останнім був підручник зі шкільної програми), може тому вона і здалась мені частково складною в читанні.
    У книзі досить багато деталей медичного характеру та описів про те, хто і звідки у нас пролазить та де проживає. Тому, не радив би читати книгу категорії людей, яка "просто хоче з'їсти бургер, а не знати, який шлях котлета пройшла до потрапляння в нього". Також не радив би людям з фобіями на тему чистоти :) Ця книга їх тільки загострить.

    Отже, позитивна частина книги:
    + Гарний швидкий екскурс в історію мікробіології та розвитку розуміння людей про те, хто живе навколо нас (і в нас), видимий лише у скло мікроскопу.
    + З'являється реальне розуміння надмірного використання антибіотиків; що таке супер-бактерії; що таке корисні бактерії; що таке вакцини (живі та не живі); як працюють фармацевтичні компанії та яка роль мікробіологів у них; куди рухається мікробіологія та яких ліків та хвороб можна очікувати у майбутньому.
    + Розумієш на скільки безвідповідальними та некомпетентними є більшість світових лікарів в плані використання антибіотиків в лікуванні.
    + Багато корисної інформації про харчові корпорації та масштаби накачування свійської худоби та птиці антибіотиками. Гарно описано ігнорування здоров'я кінцевого споживача у порівнянні з зменшеннями виторгу при заміні антибіотиків іншими ліками.

    Що мені не сподобалось:
    - Автор є абсолютно не лояльною до кінцевого читача у поданні інформації. Все йде добре, доки вона переповідає історію чи інтерв'ю з іншими науковцями, але як тільки настає її черга щось пояснити ... це просто важке бомбардування латиною та термінами з мікробіології (особливо розділи про ДНК та імунітет). В якийсь момент такого читання в тебе починає тіпатись око та текти слина, і ти розумієш що з прочитаної сторінки ти зрозумів лиш слово "висновок".
    - Насторожує відсутність використаної літератури та бібліографічних посилань. Виникає питання про можливість довіри викладеній інформації.
    - Видання досить застаріле (2007 р.) і є дуже неактуальним у 2019 р. Згідно самої книги тільки за якихось 10 років з 1990х до 2000х відбулись величезні відкриття та перегляди точок зору в мікробіології. Тому половина книги, або і вся книга могла стати абсолютно не актуальною за минулих 12 років в світлі нових відкриттів.
 
Характеристики Мікроби гарні та не дуже. Здоров'я і виживання у світі бактерій
Автор
Джессіка Снайдер Сакс
Видавництво
Книжковий клуб "Клуб Сімейного Дозвілля"
Мова
Українська
Рік видання
2018
Рік першого видання
2007
Перекладач
Ярослав Лебеденко
Кількість сторінок
336
Ілюстрації
Чорно-білі
Формат
60х90/16 (~145х220 мм)
Палітурка
Тверда
Папір
Офсетний
Шрифт
Georgia
Тираж
4000
ISBN
978-617-12-4325-5, 978-0-8090-5063-5
Вага
425 гр.
Тип
Паперова