Книга Як нагодувати диктатора

Книга Як нагодувати диктатора

14 Відгуків
Формат
Мова книги
Видавництво
Рік видання

Історія життя п’ятьох найкривавіших диктаторів ХХ століття — Саддама Хусейна, Іді Аміна, Енвера Ходжі, Фіделя Кастро та Пола Пота — у спогадах їхніх кухарів. Журналістська мандрівка відомого польського репортера Вітольда Шабловського чотирма континентами та п’ятьма країнами (Уґандою, Кубою, Іраком, Албанією та Камбоджею) відкриває завісу перед життям тиранів, яке було приховане від загалу.

Що їв Пол Пот, поки кілька мільйонів камбоджійців помирали від голоду? Чи правда, що Іді Амін куштував людську плоть? І чому Фідель Кастро був одержимий коровою Убре Бланка, яка стала символом кубинської Революції?

Це не кулінарна книжка, хоча деякі рецепти ви тут знайдете. Це спогади з перших уст про життя, сповнене страху, любові й ненависті під тиранією.

Продавець товару
Код товару
1244320
Характеристики
Тип обкладинки
Тираж
2000
Опис книги

Історія життя п’ятьох найкривавіших диктаторів ХХ століття — Саддама Хусейна, Іді Аміна, Енвера Ходжі, Фіделя Кастро та Пола Пота — у спогадах їхніх кухарів. Журналістська мандрівка відомого польського репортера Вітольда Шабловського чотирма континентами та п’ятьма країнами (Уґандою, Кубою, Іраком, Албанією та Камбоджею) відкриває завісу перед життям тиранів, яке було приховане від загалу.

Що їв Пол Пот, поки кілька мільйонів камбоджійців помирали від голоду? Чи правда, що Іді Амін куштував людську плоть? І чому Фідель Кастро був одержимий коровою Убре Бланка, яка стала символом кубинської Революції?

Це не кулінарна книжка, хоча деякі рецепти ви тут знайдете. Це спогади з перших уст про життя, сповнене страху, любові й ненависті під тиранією.

Відгуки
14 Відгуків
Валерия
22 січня 2024 р
5 балів
Страви, які не хочеться повторити. Але історії цікаві.
Як на мене, то гірша за першу книгу автора. Можливо, бо мені не сильно цікаві лідери «савєтів». Втім багато інформації подано цікавою мовою. Для пізнання історичних подій й для розвитку теж корисно почитати.
Юлія Кандала
12 вересня 2022 р
5 балів
Як нагодувати диктатора
Погодьтеся, читати і досліджувати невідомі деталі життя відомих людей, історичних особистостей і просто медійних осіб дійсно цікаво. За допомогою деталей їхнього буденного життя ми дізнаємося, якою саме є людина, без прикрас і перебільшень. А дізнатися щось нове, так би мовити привідкрити завісу таємниці, що огортає диктаторів - це надзвичайно цікава тема не тільки для прихильників історії, але й для звичайних людей. У криза Вітольда Шабловського "Як нагодувати диктатора" читач має змогу зазирнути на кухні та послухати історії від кухарів, які готували для п'ятьох відомих диктаторів - Саддама Хесейна, Іді, Аміна, Енвера Ходжа, Фіделя Кастро, Пола Пота. Читати про такі історії людей, які за допомогою страв врятували не одне невинне життя, покращивши настрій диктатора. Читається книга легко і захопливо, не дивлячись на те, що вона є нон-фікшн літературою. Я б із задоволенням прочитала продовження цієї книги! Однозначно рекомендую!
Юлія Половинчак
24 грудня 2021 р
5 балів
Прекрасний зразок репортажної прози
Не можу сказати, що репортаж належить до моїх улюблених жанрів – він передбачає швидше детальну характеристику досить вузького питання, я ж віддаю перевагу аналітичним, систематизуючим чи хоча б оглядовим текстам, якщо йдеться про нехудожню літературу. Та й тему – диктатори другої половини ХХ ст., життєствердною не назвеш. З іншого боку – високий рівень польської школи репортажної публіцистики, авторитет перекладача Андрія Бондаря, впевненість у тому, що ВСЛ видасть книгу дійсно на високому рівні – так що книга, попри мою байдужість до репортажів, таки отримала шанс. І мушу визнати, що історії п’яти людей, чиїм завданням було буквально «нагодувати диктатора» зібрано і розказано дуже професійно. Додам до цього, що мені в принципі цікава кулінарна тема, причому її соціальний і культурний аспекти. Звісно, в книзі йдеться не стільки про кулінарію як таку, скільки про місце оповідача – кухня, погодьтесь, з одного боку віддалена від політичних процесів, а з іншого, людина, яка десятиліттями вгадує настрій господаря по тому, що він просить до обіду, чи який у нього апетит, досить втаємничена і може розповісти багато цікавого. Відразу обмовлюсь – в книзі все ж є власне кухня з рецептами і антропологічними нюансами (от, наприклад, африканські диктатори віддавали перевагу європейським стравам, Хусейн, навпаки, традиційним національним). Скажу навіть, що деякі рецепти виглядають досить цікавими, щоб спробувати їх приготувати. Долі у героїв книги (а це кухарі, а не диктатори – авторське ставлення саме до поварів як до центральних персонажів, нехай і тих, хто випадково потрапив у близьке коло політиків, які тероризували цілі країни) склались дуже по-різному. Ставлення до них теж варіюється від співчуття (кухар Іді Аміна – закоханий у свою справу чоловік, у якого роботодавець – ну так вже сталось – маніпулятор і при цьому параноїк), до жаху і огиди (кухарка Пол Пота, яка з такою безпечальною щирістю розповідає про «м’якого і доброго» масового убивцю, що справді моторошно від цього). Історії кухарів дозволяють розповісти і про країни, особливо зримими виявились Албанія Енвера Ходжі із її повсюдним страхом і Куба Фіделя Кастро, голодна, але зачарована харизмою революціонерів. Оформлення книги, як і завжди у ВСЛ на висоті. От прямо обов’язковим читанням називати я б не поспішала, але для тих, хто любить репортажну прозу і / або цікавиться історією тиранів, дуже рекомендую
Виникли запитання? 0-800-335-425
450 грн
Немає в наявності
Паперова книга